Discurs d’investidura

investidura-1_web.jpg Aquest passat dissabte 16 de juny es va constituïr el nou Ajuntament de Riudoms. El dia abans, s’havia complert el 30 anniversari de les primeres eleccions democràtiques després de 40 anys. Moltes coses, d’ençà, han canviat. A molts llocs.

En la meva presa de possessió del càrrec de regidor, vaig tenir l’honor de prendre la paraula en nom del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal de Riudoms.

Discurs d’investidura:

Molt bon dia a tothom.

Vagi en primer lloc la meva felicitació a tot el públic assistent: veïns i veïnes de Riudoms, vosaltres sou la veritable essència del que avui tots nosaltres representem.Gràcies per la vostra assistència avui aquí, al el Saló de Plens de la Casa de la Vila, esperem que la sentiu la vostra casa. I que la visiteu sovint.

Felicito també, i de tot cor, a tots i cadascun dels regidors i regidores que avui comencem, junts, a treballar per Riudoms, per tota la seva gent, pels nostres veïns. I felicitacions, és clar, al nou alcalde: la més sincera enhorabona Josep Maria, per la teva elecció.

S’obre avui i aquí, com en d’altres ocasions, una nova etapa d’oportunitats per a Riudoms, en la que els regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya–Acord Municipal, assumint tota la responsabilitat que el càrrec comporta, renovem el compromís de representació i lleialtat al nostre poble, als nostres veïns.

Agraïm la confiança que ens ha fet la molta gent que, avui, ens anima a continuar treballant com a força alternativa de govern. Prometem treballar dur des de les nostres responsabilitats, fer-nos dignes mereixedors de la seva confiança i continuar sumant esforços per créixer i fer-nos més grans.

El fet, però, de ser alternativa de govern, no implica desenvolupar la nostra tasca en interessos minoritaris: tots els regidors aquí presents representem a TOTS els riudomencs, i és al seu interès general que ens devem.

De la mateixa manera que és responsabilitat de l’equip de govern governar en interès de TOTS els riudomencs, amb independència del sentit del seu vot, l’oposició té la responsabilitat d’exercir la seva tasca també en interès de tots els veïns i veïnes de Riudoms.

La figura de l’oposició política pot prestar-se a ser presentada com una cosa negativa, que només s’oposa i diu que no. Res més lluny de la realitat. A la oposició correspon vigilar l’acció del govern, que la mateixa no comprometi el benestar dels veïns, que no hi hagi discriminacions entre els administrats i que sigui transparent.
I, repeteixo, aquesta i altres tasques s’exerceixen en interès de TOTS els riudomencs i riudomenques.
Exactament igual que la tasca responsable de govern.

Les legítimes regles del joc democràtic han configurat com a punt de partida, el govern que avui es constitueix.
I serà responsabilitat de l’alternativa que avui representa Esquerra Republicana de Catalunya la feina necessària de fiscalitzar i controlar l’acció de govern al nostre Ajuntament. Amb tot el respecte i la màxima educació. De manera ferma però constructiva.
Tot i així lamentem que, per decisió del grup de Convergència, no se’ns hagi plantejat cap mena de possibilitat de poder assumir majors responsabilitats per servir els nostres convilatans.

Com se’ns va dir fa ben poc en una reunió prèvia amb el grup majoritari, el poble ha escollit per majoria el seu programa de govern, les seves promeses, en front de les del nostre grup.
Com sigui que hi comptem més d’una vintena de propostes comuns a ambdós programes, l’equip de govern pot estar ben segur de la predisposició del nostre grup a facilitar el consens en aquests punts intermitjos. Més enllà, estenem la mà a la consideració d’altres propostes beneficioses en interès de tots els riudomencs, i vetllarem perquè es duguin a terme determinades promeses que, com ens van dir, el poble ha escollit majoritàriament. Perquè aquest és el nostre compromís: la lleialtat a tot el poble de Riudoms.
En el dia a dia de govern, per bé que no es desitgi, sabem que poden sorgir determinades crisis o conflictes: no en dubti el govern que, l’Ajuntament de Riudoms, tindrà al seu costat als nostres tres regidors sempre amb lleialtat al poble i als nostres veïns.

Per respecte democràtic, avui ens hagués agradat votar en blanc. Cal construir ponts de diàleg i consens. Però, sobretot, respectem les regles del joc democràtic i el punt de partida escollit pels riudomencs.
Ara bé, un vot en blanc no és un xec en blanc. Com tampoc són cap xec en blanc els vots que configuren la composició d’aquest ajuntament.I si no hem pogut votar en blanc, és perquè potser ja avui, hi ha qui esperava una diferent distribució de responsabilitats, una construcció participativa i de consens per treballar plegats des d’un principi. O si més no l’oferiment del grup majoritari que ho fes possible. No ha estat així.
Els nostres convilatans esperen de nosaltres, de tots però especialment del seu govern, el nostre treball ferm en benefici del poble. I no els podem defraudar.
És per això que convidem a l’equip de govern i al Ple d’aquest Ajuntament a començar a treballar en un Reglament Orgànic Municipal que assenti les bases de relació amb l’Ajuntament, els grups polítics, el govern, les entitats i els veïns.
Així, com en moltíssims pobles de Catalunya, tindríem en aquest reglament (el ROM), un marc de seguretat que fixes unes regles iguals per tothom, sense possibilitat de discriminació i d’aplicacions de doble raser.

De tots els que tenim la responsabilitat de treballar i vetllar per la cosa pública des de l’Ajuntament (en llatí la res publica), és als regidors de govern, i a l’alcalde al cap davant, als qui correspon una major responsabilitat.
Avui, alcalde, té a les seves mans una gran responsabilitat: dignificar dia a dia la política municipal i allunyar la crispació del nostre poble.
Com a grup d’alternativa, tenim molt clar, per la nostra banda, que les confrontacions polítiques mai poden elevar-se a confrontacions personals, i que cal que es desenvolupin en un marc de normal tranquil·litat. Però l’oposició sovint respon a accions de govern.
És vostè, Alcalde, i al seu equip de govern, qui té a les mans dignificar la funció pública, evitar que els ciutadans la vegin com a font de divisió i crispació social, desterrant els rumors i l’ofensa de l’arena política municipal.
En això, els regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya, li prestarem tot l’ajut i pot estar segur que actuarem en conseqüència. Com per altra banda sempre ha estat.

No puc acabar sense tenir un emocionat record i agraïment pels riudomencs que ens han precedit en aquest Ajuntament. Gent que ha treballat pels seus veïns fossin quines fossin les circumstàncies i condicions. I gent que ha continuat i continua exercint de riudomenc es trobi en el lloc que es trobi. Vull agrair molt especialment, com a regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya però sobretot com a veí de Riudoms, la immensa, i sovint silenciosa o silenciada tasca, del company i amic Lluís Aragonés, que ha estat vint anys en aquest Ajuntament, el nostre, i que incansablement continua tenint Riudoms com a nineta dels seus ulls i de les seves prioritats, ja sigui com a Diputat Provincial que fou, com des de la seva actual alta condició de senador a les Corts Generals. Gràcies Lluís.

I acabo amb paraules millors que les meves, d’un riudomenc que estimava per sobre de tot el seu poble, i que avui molts recordem. Forjava la seva obra força a prop d’aquí, ben al costat de la plaça de l’Om. Em refereixo al poeta Josep Cros i Cabré. Desitjaria que avui tots els regidors i regidores ens féssim nostres les seves paraules quan escriu:

Si estimo el meu poble
de teulades amunt
mirant les fumeres
que encara fan fum
és per recordar els vells,
plasmar ses històries,
no passar endebades
sense afany de glòria,
parar-me a escoltar,
a escriure i mirar,
sense el risc de jugar
i completar la seva obra.

El desig de tota la sort pel govern que avui comença. Perquè la seva sort serà la nostra, la de tot el poble de Riudoms. Moltes gràcies.

Salvador Mestre Gispert
Discurs d’investidura. Ajuntament de Riudoms, 16 de juny de 2007.